بازدید هیات عالی رتبه ایرانی از موسسه تحقیقات گیاهی در مناطق نیمه خشک گرمسیری

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، هیات عالی رتبه ایرانی شامل نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی و پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان صبح روز سه شنبه سوم اسفندماه95، به ریاست، دکتر اسکندر زند معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و با حضور دکتر جواد مظفری، مدیرکل دفتر همکاری​های علمی و روابط بین الملل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر بابک ناخدا، رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و دکتر قاسم محمدی نژاد مدیر قطب علمی تنش​های محیطی در غلات و رئیس پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان، برای بحث و تبادل نظر در زمینه گسترش همکاری های مشترک علمی دوجانبه باموسسه تحقیقات کشاورزی در مناطق نیمه خشک گرمسیری (ایکریسات) برای تحقیقات کشاورزی و تربیت نیروی انسانی متخصص وارد حیدرآباد هندوستان شدند.

این هیات پس از بازدید از بخش​های مختلف تحقیقاتی ایکریسات و بحث و گفتگو با دانشمندان و محققان ارشد این موسسه در روز چهارشنبه چهارم اسفندماه، جلسه مشترکی را با دکتر برگوینسون رئیس و دکتر پیتر کاربِری معاون تحقیقاتی این مجموعه با حضور نمایندگان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حیدرآبادبرگزار کردند.

در این جلسه محورهای مختلف همکاری های مشترک بین ایران و ایکریسات برای اصلاح گیاهان زراعی متحمل به تنش های محیطی با توجه به پدیده تغییر اقلیم، بحران آب و گرم شدن کره زمین برای حل مشکلات بخش کشاورزی ایران و بهبود وضعیت معیشت کشاورزان ایرانی به منظور دستیابی به کشاورزی پایدار در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و ضمن تاکید بر لزوم استفاده از گیاهان جایگزین پرمحصول و با ارزش غذایی و بهره​وری آب بالا به جای محصولات کم بازده و پرآب​بر، درجهت افزایش بهره​وری اراضی کشاورزی و جبران مشکلات سوء تغذیه​ای در مصرف کنندگان، برای همکاری در زمینه ارتقاء سطح کیفی برنامه​های به نژادی در ایران و ظرفیت سازی و تربیت نیروی انسانی متخصص و نسل آینده به​نژادگران گیاهی در ایران با همکاری ایکریسات و همچنین استفاده از تجربیات این مرکزدر زمینه تجاری سازی یافته​های تحقیقات کشاورزی و تولید ثروت از علم توافق به عمل آمد.

همکاری در زمینه تحقیقات اصلاح ارقام زراعی انواع ارزن، سورگوم، نخود، بادام زمینی، و دال،و همچنین عضویت ایران در کنسرسیوم تولید بذر هیبرید و تاسیس دفتر نمایندگی ایکریسات در ایران از اهم توافقات حاصل شده در این نشست بود. در همین رابطه دکتر بابک ناخدا به عنوان نماینده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی توسط دکتر زند برای پیگیری توافقات به عمل آمده به ایکریسات معرفی شدند، با توجه به شرایط بحرانی کمبود آب در ایران، بهره​وری پایین اراضی زراعی و همچنین مشکلات ناشی از سوء تغذیه و کمبود عناصر آهن و روی و کلسیم در جیره غذایی هم میهنانمان، همکاری با ایکریسات به عنوان یکی از مراکز مهم پژوهشی بین المللی در زمینه اصلاح گیاهان زراعی برای مناطق نیمه خشک گرمسیری می​تواند منشا تحولات بسیار مثبتی در جهت حل این مشکلات در کشور و تربیت نیروی انسانی متخصص برای تحقیقات کشاورزی کشور باشد.

آشنایی با موسسه تحقیقاتی ایکریسات

موسسه بین المللی برای تحقیقات گیاهی در مناطق نیمه خشک گرمسیری یکی از 15 مرکز تحقیقاتی زیر مجموعه گروه مشاورتی برای تحقیقات بین المللی کشاورزی است که مقر آن در شهر حیدرآباد هندوستان است.  این مرکز تا سال 2015روی پنج گیاه ارزن مرواریدی، سورگوم، دال، نخود، و بادام زمینی کار می کرد که از سال 2015 ارزن انگشتی نیز به جمع گیاهان مورد مطالعه این مرکز افزوده شد. ایکریسات بیشتر روی تحقیقات گیاهی در مناطق نیمه خشک و گرمسیری جنوب آسیا و آفریقا متمرکز است و در زمینه تولید گیاهان متحمل به تنش های محیطی غیر زنده به خصوص گرما، خشکی و شوری و همچنین تنش های زنده از جمله آفات و بیماری های شایع گیاهان مورد مطالعه و تولید دانش و توسعه فناوری های زراعی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست، افزایش تولید و بهره وری منابع در این مناطق و تولید پایدار در شرایط سخت و شکننده محیطی با توجه به تغییرات اقلیمی و همچنین کاهش فقر و گرسنگی و سوء تغذیه در جنوب آسیا و آفریقا و افزایش مشارکت زنان فعالیت می نماید.

این موسسه تاکنون بیش از 800 واریته زراعی از محصولات مختلف را تولید و روانه بازار کرده است. همچنین بیش از 1200 شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی از خدمات انکوباتوری ایکریسات استفاده کرده اند. بیش از 3 میلیون کشاورز در کارناتاکا از مدل های زراعی این موسسه بهره مند شده وبیش از 300000 کشاورز در زیمبابوه از فناوری میکرو دوزینگ برای تولید محصول بهره برداری می کنند.

ریاست این موسسه در حال حاضر با دکتر دیوید بِرگوینسون است که از ژانویه 2015 عهده دار این سمت شده اند. پیش از وی دکتر ویلیام دار از کشور فیلیپین به مدت 16 سال مدیریت این مجموعه معتبر پژوهشی را بر عهده داشت. معاون تحقیقاتی ایکریسات دکتر پیتر کاربِری از کشور استرالیا هستند.